• jibjungbanner1.png
  • jibjungbanner2.png
  • jibjungbanner3.png
  • jibjungbanner4.png
Taekwondo is een Koreaanse gevechtssport en betekent letterlijk: de weg (Do) van voet (Tae) en vuist (Kwon).
Taekwondo is voor een stuk afgeleid van het Japanse karate maar is veel beweeglijker en dynamischer, vooral door de vele (hoge) traptechnieken. Daardoor ziet het er ook spectaculairder uit.
Taekwondo is niet alleen gericht op het ontwikkelen van het lichaam, het is een totaalconcept, een levenswijze. Er wordt dan ook veel belang gehecht aan respect, discipline, doorzetting en zelfbeheersing.
Door te trainen ontwikkel je coördinatie, leer je te focussen, dit alles met respect voor iedereen waardoor het zelfvertrouwen kans krijgt om te groeien.
Taekwondo werd in 1971 de nationale sport van Korea en in 2000 werd het sparren (vrij gevecht) een olympische discipline. Ook België heeft op dit moment enkele topatleten in de rangen, en doet het vrij goed in de internationale rangschikking.
 
Er zijn 4 verschillende onderdelen in het moderne taekwondo:
1- sparren of vrij gevecht (kyorugi)
Dit is de olympische discipline van taekwondo. Het is een full-contactvorm van kampen, waarbij de taekwondoka wel bescherming draagt. De bescherming bestaat uit kruisbescherming, helm, pantser, armbescherming, beenbescherming en gebitsbescherming. Het is niet de bedoeling de tegenstander KO te trappen, maar om punten te scoren door verschillende trap- en stoottechnieken toe te passen.
Wederzijds respect is ook hier heel belangrijk.
In onze club willen we vooral de atleten inzicht laten krijgen in het dynamisch spel dat sparren is.
 
2- stijlfiguren (poomsae) 
 
Dit is een schijngevecht tegen een ingebeelde tegenstander dat uit een vast patroon bestaat. Lichaamscontrole en concentratie zijn hier heel belangrijk. Dit onderdeel is dan wel minder dynamisch, maar niet minder belangrijk. Ook hier bestaan wedstrijden in. Punten kunnen behaald worden door correcte technieken toe te passen (tot in het kleinste detail!) en door uitstraling. Aangezien wij de WTF volgen, worden bij ons de taegeuk poomsea’s aangeleerd. Er zijn 8 taegeuk poomsea’s te kennen om je zwarte gordel te behalen.
 
3- zelfverdediging (hosinsul) 
 
Het woord zegt het zelf, er worden technieken aangeleerd om jezelf te bevrijden uit wurgingen, klemmen of iemand die je simpelweg vastneemt.
In een later stadium worden ook technieken aangeleerd tegen mes en stok aanvallen.
Dit onderdeel  is erop gericht om jezelf te verdedigen op een realistische en effectieve manier.
 
4- breektechnieken (kyokpa)
Hier worden planken, maar ook andere materialen zoals dakpannen gebroken met zowel hand- als voettechnieken.
Belangrijk hier is snelheid, techniek en concentratie en niet zozeer kracht!
Dit onderdeel is verplicht voor gordelverhoging, maar wordt ook veel gebruikt in demonstraties omdat dit veel spectakel biedt. 
 
Een van de streefdoelen in taekwondo is het behalen van de zwarte gordel. Zoals in de meeste oosterse krijgskunsten gaat dit via tussenstappen.
Iedereen start met 10e kup (witte gordel). Na een geslaagd examen af te leggen kan men verhogen tot uiteindeljk 1e kup (rood-zwarte gordel).
Deze examens worden afgenomen binnen de club. De te kennen stof staat beschreven in het examenreglement -zie clubinfo-.
 
10e kup – wit
9e kup – wit-geel
8e kup – geel
7e kup – geel-groen
6e kup – groen
5e kup – groen-blauw
4e kup – blauw (vanaf nu behoor je tot de hogere gordels)
3e kup – blauw-rood
2e kup – rood
1e kup – rood-zwart
 
Het afleggen van het examen voor 1e DAN (zwarte gordel) of 1e POOM (wanneer de leeftijd van 15 jaar nog niet bereikt is) gebeurd voor Taekwondo Vlaanderen.
Deze examens worden op vaste tijdstippen ingericht.
  • image
  • image
  • image    
  •        
  •         
  • image

Adres

Jibjung taekwondo VZW 

ondernemingsnummer : 0693.982.738

Geestbeekweg 21   3210 Lubbeek

Hoofdtrainer: Tamsin Kristof   0476 60 85 79

E: info@jibjung.be

Rekening nummer: BE22 7360 3647 0347

Fotos